Çeviribilim

24 Mart 2006

Kütüphaneler, "Çeviri ve İntihal Olayları"

Doğan Hızlan, yayınlanan kitapların kütüphanelerde bulunamamasıyla ilgili bir yazı yazmış. Yayıncılar Birliği genel sekreteri Metin Celal de kendisine gönderdiği bir mektupla, konuyla ilgili düşüncelerini yazarken, telifi sona ermiş metinler için de bir Türkçe Gutenberg sitesi kurulması gibi ilginç bir öneri getirmiş. Kütüphanelerle ilgili tartışma, Nisan ayında Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak olan 2. Yayıncılık Kurultayı'nda daha ayrıntılı bir şekilde yapılacak. Bu kurultayın ilki 7-8 Mayıs 2004'te yapılmıştı. 2. TÜRKİYE YAYINCILIK KURULTAYI

13-14 Nisan 2006 İlk günün oturumları, şu başlıklar çerçevesinde olacak: Türk Ceza Kanunu ve Yayınlama Özgürlüğü, Üniversitelerde Yabancı Dilde Eğitim ve Yayıncılık, AB Standartlarında Kütüphanecilik ve Halk Kütüphanelerinin Güçlendirilmesi. İkinci günün oturumlarıysa, şu başlıklar çerçevesinde olacak: İlköğretim ve Lisede ders kitapları seçimi ve dağıtılması, 100 Temel Eser ve Çocuk Yayıncılığı, Klasikler, Çeviri ve İntihal Olayları. Çeviri ve İntihal Olayları başlıklı oturumun konuşmacıları Celal Üster, Raşit Çavaş, Tahsin Yücel, Tuncay Birkan ve Tahsin Yılmaz.

Çeviribilim dergisi, güncel yayınını www.ceviribilim.com adresinde yapmaktadır.

Petersburg, Andrey Belıy
LJeviren: Sabri Gürses

" Öyküsü, Ekim Devrimi öncesi Rusya'nın, 1900 başlarındaki Petersburg'unda geçen roman, bir bakıma her şeyle, devrimle de karşı-devrimle de, devrimciyle de karşı-devrimciyle de, 'katil'le de 'maktul'le de dalga geçiyor.

" Fakat hepsinden önce de, resmî, kanıksanmış, alışılmış, basmakalıp olanın üstündeki örtüyü, hastalanmış bir deriyi acımasızca koparır gibi çekip çıkarıyor... Ne kadar zavallı, ne kadar cılk bir yara gibi görünürse görünsün, altta gizlenen 'insanî'liği gösteriyor.

" Dilimize başarıyla çevrildiğini düşündüğüm Petersburg'u okumaya hazırlanan edebiyatseverleri, canlı, düşündürücü, öğretici ve yoğun bir okuma sürecinin beklediğinde kuşku yok..." Ataol Behramoğlu, Radikal Kitap

<
Powered by Inttranews, specialized multilingual news service for interpreters, translators and 

linguists

peter